TIPS SAYANG KASUT!!

1)Semasa tiba di masjid,anda menanggalkan kasut kesayangan anda dalam kereta!

2)Anda boleh berkaki ayam sahaja semasa ke masjid.

3)Anda memakai sarung kaki sahaja.

4)Membungkus kaki anda dengan beg plastik!

5)Meletakkan ‘alarm’ pada kasut anda!

6)Memasang CCTV pada kasut anda.

7)Menggantung kasut kesayangan anda di leher anda,anda tak kisahla sebab anda sangat sayang kasut tu..

8)Memelihara seekor jin untuk menjaga kasut anda.bila ada orang ingin mengambilnya,jin itu akan menyergah…cakkk aaaa!!!

9)Menyambung kuasa elektrik pada kasut anda supaya pencuri akan terkena kezutan elektrik!

10)Meletakkan beberapa ekor katak puru belaan anda(pets)di dalam kasut.

11)Meletakkan gam Gajah di bawah tapak kasut anda supaya melekat di lantai!

12)Meletakkan papan tanda ‘JANGAN CURI TAU…SAYA NAMPAK’

13)Meletakkannya…(baling) ke atas bumbung bilik air masjid!

14)Menggajikan seorang jaga beragama lain menjaganya.

15)Menyediakan ‘pin number’ khas ketika memakai kasut itu jika tidak dia akan berbunyi pls try again!

Di bawah ini penulis sempat merakamkan beberapa petua bergambar untuk tatapan anda!


16)Anda boleh mencuba cara ini dengan memakai kasut wanita bertumit tinggi!!Gerenti lelaki lain tidak ingin mencubanya!AAauuuuuwww!!!!


17)Bagaimana jika anda meletakkan kasut anda sebelah di belakang masjid(jika boleh dekat kawasan kubur)dan sebelah lagi di bahagian tangga masjid!Tentu pencuri sukar mencari pasangan kasut tersebut!


18)Atau anda memakai kasut yang disediakan di tandas masjid sementara kasut anda disimpan dalam kereta!


19)Dengan mengenakan mangga pada kasut anda.Gerenti tidak ada siapa mahu menanggalkannya!

20)Pakailah kasut sebelah lain macam ni!

16 Responses

  1. Mesjid tempat saya solat Jumaat tak ada masalah kecurian selipar. jadi isu ini tak timbul. Bagaimanapun, pernah berlaku kes kecurian kotak derma. Ini lebih buruk daripada kehilangan selipar. Buruk betul perangai sebahagian orang kita sekarang.

  2. kak lawa….
    Sandal yg ber’mangga’ tu lawak leerr, leh gelak mcm “avatar” abg budin tu lagi!!…hehehe

  3. Masyallah apa mau jadilah penyangak tabung masjid???Kat mana-manapun pernah jadi.Kat sini pernah cobaan mencuri kotak besi masjid!Masa tengah angkat kantoi abis lari lintang pukang…berat uuu!!!

  4. Gebu..gelak laa sepuas hatimu!Nanti sakit gigi dah x leh gelak dah..hahhah

  5. hehehe…lawak ler tips2 yg diberi walaupun tak berkenaan dgn agama Pat..Sesuai dipraktikkan di mana sahaja khas nya ketika kenduri kawin dan yg sewaktu dengan nya..

  6. pat..jom kita praktik time kenduri tawen…kene jaga kasut la lagipun org penyek jer kasut kita yg shining tu…tambah hari hujan sah belengass!!

  7. ahaahaha.. memang geliga btol buah pikiran kak lawa ni. mcm mcm idea dikasiknya. tak tahan tgk kasut kena mangga tu. haih, mcm mcm..

  8. Hahahaha, lawak sungguh! Ada satu lagi yang tertinggal.

    1) sediakan kasut spare (tapak sebelah tinggi, sebelah lagi rendah). curipun tak guna.

    Ini cerita betul pasal kecurian kasut di surau atau masjid. Seorang hamba Allah membungkus kasutnya dengan plastik dan meletakkan depan sujud. Dia pun solat. Tapi lepas sujud, kasutnya ghaib!.

  9. hahaha..abang putra nak tau pasal apa?Orang nak tau dan geram sebab nampak dia sayang sangat kat kasut dia tentu mahal kan??So depa curi la..sebenarnya dugaan untuk org yg sayang kasut..tu la lain kali sayang kasut tinggal tinggalkan,fikirlah sayang kaki ke sayang kasut??Abg putra balik Ganu nanti cari upeh kelapa /pinang buat kasut spare…

  10. Akak
    pasal tips sayang kasut saya nak tokok tambah satu dua tips..

    1.kasut atau selipar boleh letakkan nama tuan punya atau nombor pendaftaran pada tapaknya🙂

    nak bagus lagi letak gambar sekali

    2.menggunakan sistem micro cips macam mycard atau sim card. senang polis nak cari atau cari tuan punya bila dah jumpa nanti.

    3. pasangkan sistem pengesan. macam GPS sistem yang guna satelit tu..so kalu hilang kan mudah nak trace. sesuai jugak pasang kat kasut anak atau suami/isteri..secara senyap..dapat tahu mana diorang pegi

    okay itu aje tips saya

  11. hahaha yeyey budakganu dah datang..yeyey..yeye…

  12. ahaa sesuaiii untuk mengesan kemana suami pi???sah abg putra x setuju…budin pun!!!!

  13. Kelakarlah tips tips yang diberikan.

  14. Mane curi gambar2 tue… tp cam kenal je selipar tue… cam selipar yg aku ilang last jumaat 2 tahun lepas je huhu

  15. mamafami..memang nak kasi kelakar sebab nak rawat penyakit kering gusi….hahhahha!

  16. Frame…sebenarnya aku lah pencuri semua kasut-kasut di masjid!Dah jadi hobby aku nak wat cemana??Ni saja aku nak hipokrit buat buat simpati dgn lelaki yg sayang kasut!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: