Lawa Suka Makan Pisang

Dah lama yang mengenali lawa tahu buah apa paling lawa suka makan!Tidak lain dan tidak bukan buah pisang.Tidak kira apa jenis pisang lawa suka makan!Jika tengah perut mendidih lapar meleleh air liur teringin!Gerai kat tepi jalan dah tahu siapa pembeli tetap pisang dia!Kalau takat sesikat tu kejap je ranap!

Pisang banyak khasiatnya terutama sebagai pemberi tenaga!Kalau makan jadi kuat dan sihat.sebagai tambahan makan lah bersama madu lebah asli dan pearl kacip fatimah!Sah tak tido sampai pagi.Sesuai diamalkan oleh orang orang yang study jauh malam dan susah hendak lena malam!Sebab pisang menjadikan pemakannya cepat kenyang!Boleh jika hendak di makan dengan karipap sebagai makanan tambahan!

14 Responses

  1. Kak lawa…pisang tanduk tak minat kaa…dulu kat kebun kami ada satu jenis pisang tu nama dia pisang “raja talun”, seakan2 pisang tanduk but taste more better dan tak masam..tapi kalau kak lawa tanam kena tukaq jadi pisang “raja budin”..baru ngam!!!

  2. pisang kapal sama tak Gebu?Lawa pernah tanam pisang kapal buah dia banyak panjang sampai ke tanah!pokok kecik jer…kalau dah teringin nak pisang,aku bantai jer kalau jumpa pisang utan!
    Kalau nak boh nama kene tanya Tuanku Raja Budin kang murka jenuh jawab call pastu line di raja barring ..sapa susah haku juga??

  3. Pisang Raja Budin lain bentuknya. Pokoknye gemuk tapi tinggi. Buahnya bulat tapi jantungnya panjang.

  4. Emm..Raja Budin ambik benih dari negara mana tu?Bila bila lawa pi KL amik benih boleh tanam.Minatla pulak dlm bidang pertanian ni…sebb ada tanah boleh bercucuk tanam kata orang berbudi pada tanah…kan dapat hasilnya!

  5. aku pun suke pisang..tp pisang emas jer.yg lain x suke laa.oitss rupanyer kita sama.my boy pun antu pisang gak..adehh 😛

    nnt kalo jumpa aku hg bw pisang jer ekk 😀

  6. Lawa nak tanam pisang raja budin. combi nak pisang emas. mesti lawa tak heran pisang emas yang dia tanam kat belakang dapoq tu. Besok combi boleh lah datang bawak lori. Dia suruh amik semua….

  7. pisang Raja Budin panjang mesti sekali makan kenyang lama..lawa nak benih tu cepat skit bawak mai.Pos laju pon x per !!
    Combi hang pon kalau jumpa aku bwak pisang besar besar dan panjang panjang sebb aku malu nk minta so sebiji pun cukup la tapi besar!Kadg jadi malu juga terhegeh minta…pisang rebus sedap juga.Cuba rebus pisang lemak manis!Cicah nyok + gula+garaam skit..makan time hujan turun…huh

  8. pandainya amik gbr pisang…chantekkkk

  9. sejenis buah…tapi kalau anod yg komen…buah ni jadi benda lain..kalau jey..hrmmmm tak sure..kalau adik yg komen..jadi belimbing..kalau tungau..dia panjat jer pisang nih, gigit. Tapi pada haku..ia tetap buah. Huh..jgn ada nak sambung plak buah dot dot dot… FRT rulez….!!

  10. Azis…posisi nak amik gambar pisang tu jenuh jugak tau puas pusing dan bermain main dgn pisang tu seb bek x lunyai pisang tu!Akhirnya dapatlah hasilnya dari angle yg agak menarik!Ko ni terrer juga bab menilai angle gambor!!!TQ dak zisss…

  11. lorr..Akfai ni kira Guru Disiplin FRT la rupanya…patut agak skema rema…kahkahkah….awat x soh tungau je yg wakil???Anyway Akfai salam kenal sebb kita semua baru kenal 3 hari tapi mesra mcm setahun kahkahkah! abek aaa ko pertahankan rulez FRT!!!Hingga seqoq x bani masookkk daaa komen!!!!

  12. laaa aku jadi skema juga nak masuk ralat ejaan Tabek!hahhahha

  13. Ya..lawa pisang tanduk atau pisang gading tersanglah panjangggggggggg..
    nak abis sebiji pun sampai terbeliak biji mate tauuu heheheee..

    tp …kata lawa:
    sebagai tambahan makan lah bersama madu lebah asli dan pearl kacip fatimah!Sah tak tido sampai pagi.Sesuai diamalkan oleh orang orang yang study jauh malam dan susah hendak lena malam!

    MACAM NAK STUDY…BILA TERINGAT PISANG TANDUK? PISANG GADING??

  14. emmm..radio pun dah pandai komen aku tak tauu laa nak kata apa dah..kang meroyan haku plak kahkahk.
    Bab pisang ni memang laa bila lapar pantang nampak!

    kalau study malam memang kalau ada pisang kita makan jer dulu lepas tu baru boleh belajor…
    Cikgu kata perut kosong x leh belajar x masuk otak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: