Tips Merokok

Bagaimana jika Menteri Kesihatan,Guru Besar,guru lelaki dan bapa sebagai perokok??Di bawah ini saya cadangkan beberapa tips yang agak menarik:

Tugas guru/ibubapa untuk menerangkan pada murid:

1.Merokok bukan bererti moral telah rosak

2.Guru/bapa merokok sebab sudah ada pendapatan sendiri.

3.Merokok menyebabkan paru paru rosak tetapi guru/bapa tidak suka jaga kesihatan.

4.Menerangkan bau badan adalah kesan dari merokok supaya murid tidak melakukan perkara yg sama.

5.Menjelaskan kenapa kerajaan masih menggalakkan petani menanam tembakau.

6.Jumlah pendapatan negara bergantung sangat pada hasil penjualan tembakau!Boleh tambah pengetahuan murid ni!

7.Guru/bapa sedang membantu menambah pendapatan negara!

8.Guru/bapa sedang berkorban demi negara melalui sumbangan membeli rokok(tembakau)

9.Tembakau dari Malaysia amat laris di pasaran dunia!

10.Bagaimana jika murid mahu menghindari dari pencemaran asap rokok?Misalnya perokok merokok di kawasan yg dibenarkan sahaja!

11,Jika Guru Besar/bapa merokok katakan mereka juga sedang menyumbang kepada pendapatan negara.

12.Terpulang kepada murid jika mahu berbuat macam guru/bapa buat setelah ada pendapatan sendiri sebb beli rokok bukan minta duit mak bapak!

Sekian,jadi pandai pandailah guru dan bapa yang kuat merokok menerangkan pada murid.Dah tugas guru/bapa mengajar dan menerangkan….
Pimpinlah mereka yang paru paru masih bersih ke jalan yang benar!!

2 Responses

  1. Jawapan utk Puan Lawa yg hendak menulis bahan prasekolah (di copy-paste drpd blogku supaya puan x perlu ke sana):

    Senaraikan bahan utk pengajaran prasekolah. Antara contoh, mungkin:

    1. Nyanyian
    Nota lagu/lirik/senikata
    Bantuan ketika nyanyian – utk lagu berkaitan bunga/rama-rama, misalnya setiap seorang pegang gambar/model bunga.

    2. Kraftangan
    Jenis – menggunakan pelbagai media spt bahan buangan, tali rafia dll
    Cara membuat (lebih baik tunjukkan langkah demi langkah – ambil foto)

    3. Permainan
    Jenis – interaktif (buat layang2 & bermain dgn ia di padang)
    Cara bermain yg disyorkan (langkah demi langkah berfoto jika kurang jelas)

    4. Tarian
    Jenis – tradisional/moden
    Yg ada kena-mengena dgn sifat2 baik seperti menyayangi binatang

    Buat PROPOSAL seperti buku yg akan terbit (rough paper work), taipkan prosedur dll (juga ruang utk foto jika ada), berbincang dgn pegawai DBP & mereka akan berikan feedback samada perlu ditambah atau dikurangkan. Beri sama banyak utk setiap topik 1-4 di atas. Tambah 5,6,7 kalau ada kerana puan lebih arif drpd saya..

    U kena tahu:
    ~ berapa tebal buku yg mereka nak terbitkan tu.
    ~ bayaran yg u patut terima (royalti)
    ~ bila mereka nak terbitkan

    January 21, 2008 5:53 PM

  2. huh Norz kusayang…buah hatiku baiknya dia…sikit x sombong tanya sepatah jawab berjela..ni sayang ni…mmmuuaahhhss sejuta kat pipi hingga lebamm lebamm!!Thanks sayangs…insyaallah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: