Kekasihku marah .marah,,kelmarin dia marah dan hari ini dia marah -marah lagi….(lirik lagu ni)

Sebenarnya nak tulis fasal penyakit marah kerana sekarang ramai orang marah -marah atas sebab -sebab tertentu.Marah kerana BN kalah,marah kerana menyesal pangkah BN,menyesal pangkah BA,kerana kena sindir sebab jadi penyokong BN atau BA!
Semua orang pernah marah dalam hidup ini!Antara sebab -sebab orang marah ialah:

1)Sifat panas yang sedia ada dalam dirinya.
2)Asuhan sejak kecil dan susasana dalam keluarga dia.
3)Tak puas hati atas sesuatu walau kadang kadang tidak ada kene mengena dengannya.
4)Kadang-kadang marah sebab orang bergurau masa dia tengah ‘bad mood’

Macam-macam cara marah.Ada orang jenis marah macam ni:

1)Senyap
2)bising -bising dan keluar perkataan kesat
3)menyanyi
4)ketawa
5)malu -malu
6)Beleter dengan suara picing lari!(yg ni best boleh lwn Mawi)
7)menangis
8)kira cari fasal jer.

Tempuh marah.

Ada orang marah:
1)sekejap je dah cepat cool
2)lama dan berdendam selagi masih nampak batang hidung mau saja dibunuh hahhah

Lelaki marah:
1)Ada logiknya
2)Tanpa emosional
3)Bila marah makin nampak machonya!
4)Muka nampak makin tua!huh!

Perempuan Marah:
1)Ada logik jugak.
2)Tetapi selalu penuh emosi
3)Bila marah nampak buruk perangainya
4)Cepat kedut!

Sifat marah ini sebenarnya boleh dikawal dengan fikiran yang tenang!
Ambil wuduk dan solat sunat ka!Ni dikira sangat baik la…warak!
Sila klik pada player di atas ni untuk mendengar hujah Datok Fadzilah Kamsah mengenai marah!
Kalau nak puaskan hati cari bende yang lembut seperti bantal ke tumbuk hingga lunyai kahkahkah!Tangan pun tak sakit…asal dapat lepas geram!!Darah tinggi turun tau!!

One Response

  1. See Here

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: